İzmir’de Görmeniz Gereken Yerler – Tarihi Asansör

Ülkemizin en önemli kentlerinden ve Ege’nin incisi, her konuda lokomotif kenti İzmir için yaşayanlarından çok sevdalıları konuşulur. Bir gün İzmir’e yerleşmek isteyenlerin oluşturduğu büyük bir hayran kitlesine her yerinden farklı duygularla göz kırpan İzmir, diğer büyük ve tarihi şehirler gibi hem tarihi eserleri hem turistik gezi noktaları turizm sektörü için de önemli bir kenttir. Agorasından tarihi Kemeraltı Çarşısı’na kadar akla gelebilecek her türden eserde olduğu gibi İzmir Tarihi Asansör için bağrına bastığı değerlerdendir.

İzmir Tarihi Asansör

İzmir Tarihi Asansör - 06Oldukça farklı kültürleri yıllarca başarıyla içinde barındıran İzmir bugün de bu kültürlerin oluşturduğu zenginliğin mirasını hem kendi halkıyla hem de ziyaretçileri ile paylaşmaktadır ki, asansör bu tip miraslara en tipik örneklerden biridir. İzmir halkı içerisinde Musevi vatandaşların özel bir yeri vardır. Kentin her türlü faaliyetinin içinde ön saflarda yer alan Musevi vatandaşlar bir liman ve ticaret kenti İzmir’in ekonomik hayatı içerisinde de önemli bir konumdadır. Birçok aile hala varlığını sürdürmektedir. Asansörün hikayesi de böyle bir aileden başlamaktadır.

Birbiri arasındaki yükseklik farkı nedeni ile yapılan merdivenler ile bağlantısı sağlanan iki caddeyi bağlamak esasına dayalı İzmir Tarihi Asansör inşası 1907 yılında yapılmış bir yapıdır. Bugünkü adları ile iki cadde, geçmişte ise sahil boyu ile Halil Rıfat paşa semti kentin gelişimi esnasında geçmişten gelen fiziksel özellikler nedeni ile birbirinden ayrılmıştır. Bu ayrılığın giderilmesi ve ulaşım için yapılan merdivenlere İzmir halkı Karataş Merdivenleri adını takmıştı. Tarihin derinliklerinden gelen taş ocağı kullanımın temel neden olarak görüldüğü bu ayrılığın giderilmesi için yapılan tam 155 basamaklı merdivenleri diğer bir adı, merdivenlerin başladığı noktada oturan ailenin adı ile aynıydı.

Devidas Merdiveni olarak anılmasındaki sebep olan Devidas ailesinin büyüğü, Devidas bir gün merdivenlerden düşerek ayağını kırar. Merdivenlerin indiği noktada ise yine bir başka Musevi Nesim Levi oturmaktadır. Nesim Levi bu olayın akabinde buraya bir asansör yapmayı planlar ve girişimlerine başladıktan bir süre sonra 1907 de inşaat tamamlanır ve iki semt artık kolaylıkla gidip gelinebilen bir duruma gelir.

İzmir Tarihi Asansör - 08Aralarında 58 metre yükseklik 155 basamak fark olan sahil boyu ve Halil Rıfat Paşa semtleri artık asansörün işlemesiyle rahata kavuşur. Alınan gelir de bölgedeki Musevi hastanesi için kullanılmaya devam eder. 1942 yılında el değiştiren Asansör, bu tarihten sonra özel işletmecilerin elinde çalıştırılır. Bir süre bu şekilde devam eden işletme bazı nedenlerle kapanır.

1980 sonrası siyasi yapılanmayla ortaya çıkan bir döneme damgasını vuran Anavatan Partisi zamanında belediye başkanı seçilen Dr. Burhan ÖZFATURA asansörün belediye geçişini aynı hizmeti sürdürmesi şartı ile sağlar ve günümüze ulaşan yeni dönem başlamış olur.

1985 ve 1993 restorasyonları ve Dario Moreno sokağı takviyesiyle bugünkü halini alan İzmir Tarihi Asansör, hem aynı işlevini korumakta hem de seyir terası vasfıyla dikkatleri çekmektedir. İzmir’e gelip de Asansör’e çıkmadan gitmek olmaz. Hem böylesi ilginç bir yapıyı görmek hem de yukarıdan Ege’yi, İzmir’i izlemek geziniz için önemli bir kazanım olacaktır.

İzmir Tarihi Asansör Çalışma Saatleri

İzmir’de iki cadde arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak adına yapılmış tarihi asansörü, haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. Bu tarihi asansörle keyifli vakit geçirebilirsiniz.Sabah 08:00 ile gece 00:00 arasında ziyarete açıktır.

Tarihi Asansör Giriş Ücreti

İlk açıldığı zamanlarda ücretli olan bu tarihi asansör şimdilerde ise ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

İzmir Tarihi Asansör Nerede, Nasıl Gidilir?

Adres: Turgut Reis, Şht. Nihatbey Cd. 76/A, 03500 – Konak / İzmir

Telefon: (0232) 293 4777

Nasıl gidilir?: Asansör çeşitli adlarla anılan bir semt haline de gelinmiştir. İzmir merkezde Mithatpaşa Caddesi ile Şehit Nihat Bey Caddesini birbirine bağlar işlevini sürdürmekte olan Asansör İzmir için en yakın nokta bulunduğu sokaktır ve Dario Moreno’nun adı verilmiştir ki, halk tarafından asansör Çıkmazı olarak adlandırılan sokaktır. Güzelyalı semtindeki asansöre Konak meydandan ulaşmak oldukça kolaydır. Asansöre bir diğer ulaşım Metroyla Üçyol istasyonu Betonyol çıkışıdır.

İzmir Tarihi Asansör Fotoğrafları

 

Kaynak : gezilmesigerekenyerler.com